Pihaprojektin 2008 kohde on uudisrakennuksen pihapiiri. Tontin koko on 1000 m2. Suuren osan tontista vievät 1-kerroksinen asuinrakennus n. 187 m2; piharakennus 20 m2 ja sen yhteydessä oleva autokatos kahdelle autolle. Tontin pohjoispuolella on nuorta metsää, länsipuolella naapurin tontti rajan lähellä olevine rakennuksineen, ja idästä tontin rajaa leikkipuistoon vievä pyörätie. Tontin eteläpuolelle jää asfaltoitu sisääntuloväylä. Talon ohi vievä tie on umpikuja, ja liikenne kujalla on vähäistä.

Pihasuunnittelun haasteellisuutta lisäävät suorakulmion muotoinen aurinkoinen etupiha ja hyvin kivinen moreenipohja koko tontilla. Multamaata pihalla on ohuehko kerros. Pihapiiriin täytyy sijoittaa hyötykasveja, mm. omenapuita, marjapensaita ja kasvimaa. Vaikeasti hoidettavat nurmikkokaistaleet, jotka rakentaja oli jo toteuttanut, täytyy suunnitella uudelleen ja korvata monivuotisilla kukilla ja pensailla. Tontin länsi- ja pohjoispuolella olevaa varvikkoa on tarkoitus säilyttää ja ennallistaa mahdollisuuksien mukaan. Suuri osa nurmikosta on perusteltu puutteellisesti joko liian ohuen multakerroksen päälle tai nurmikko on epätasaista ja kärsii jääpoltteesta. Lisäksi havaittuun rusakko-ongelmaan on suhtauduttava vakavasti. Muita suunnittelussa huomioitavia asioita ovat lumen paikka ja katolta alas tuleva lumi ja jää. Kasvien valinnassa on sanomattakin selvä, että kitkeminen ei kuulu asukkaiden lempipuuhiin.

Lapio käteen ja menoksi!

Tätä pihablogia kirjoittaa kasvatustieteiden maisteri ja tietotekniikan opettaja, joten kasvitieteelliset seikat saattavat olla hieman hakusassa!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s